Колебанията, страховете и усмивките

reppe_1.jpg

ДА ОТПЛУВАШ ОТ КЛИШЕТАТА

текст: Кристиане Репе

За Кристиане Репе плуването е начин на живот. Тя прекарва толкова време във водата и във фитнеса, колкото други хора в офиса. Въпреки това някои медии се интересуват повече от нейното увреждане, отколкото от постиженията й.

„Видях те на плакат в Хамбург” - гласи текстът на един SMS в телефона ми. Ако бях обрала банка и ме издирваха, сигурно щях да се притесня. Ако пък бях топмодел, може би никак нямаше да се учудя. Чувствата ми обаче са някъде по средата. Като плувец най-после получих възможност да участвам в рекламната кампания за Олимпийските и Параолимпийските игри, които се излъчват по ARD и ZDF. Освен всички съобщения, които получавам от приятели и познати и гордостта да се видя в голям формат навсякъде в града, се радвам и за съвсем друго. В рекламата съм представена като спортист, а не като човек с увреждане.

От 5-годишна живея само с един крак, но за сметка на това от смъртоносния рак няма и следа. Мисля, че това е една чудесна сделка! С плуване започнах да се занимавам съвсем случайно. Трябваше да подсиля раменете си, за да не се изтощавам толкова лесно, докато използвам патерици. От едно плацикане на седмица изведнъж нещата станаха сериозни. Развитието ми в областта на спорта беше много бързо, а успехите не закъсняха. Тази година ще участвам в третите си Параолимпийски игри и от Гърция насам наблюдавам много по-положително развитие в медийното отразяване.
 
Когато изпиша Параолимпийски игри в Уикипедия, излиза, че съвсем малък кръг от хора се интересуват от тях. Пише също, че търсенето от страна на телевизиите не е кой знае какво. Може би това е вярно. Може би действително малкият брой хора, които ни гледат, са доказателство за липсата на интерес. Питам се обаче: Кое е причината и кое – следствието? Щом телевизиите почти не ни отразяват, значи много по-малко хора ходят на стадионите. Дали нямаше да имаме повече зрители, ако германските участия в международни първенства се предаваха толкова често, колкото и Бундеслигата?

ARD и ZDF поставиха началото, като отделиха еднакво внимание и на Олимпийските, и на Параолимпийските игри (поне в рекламните си кампании). Медийният интерес расте, а така и за параолимпийците се пише повече. Все по-рядко Параолимпийските игри се възприемат не като лоша имитация на Олимпийските игри, а като равностойно мероприятие. Въпреки това в някои статии на нас все още гледат по стария начин. Както Параолимпийските игри искат да се „еманципират” като самостоятелно мероприятие, така и самите спортисти. Защото на първо място ние сме спортисти и искаме да бъдем възприемани точно така, както Брита Щефен и Майкъл Фелпс.